Osnovana “Nova Agrobanka a.d. Beograd”

Bez autora
May 27 2012

Narodna banka Srbije (NBS) u petak je oduzela dozvolu za rad Poljoprivrednoj banci “Agrobanci”, u koju je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine. Pošto su prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu uspeli da poboljšaju finansijsko stanje u banci, NBS je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela banci dozvolu za rad. Istovremeno, sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrđene zakonom. U cilju obezbeđenja kontinuiteta obavljanja poslovnih aktivnosti “Agrobanke” i pune zaštite interesa njenih deponenata i drugih poverilaca, Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom “Nova Agrobanka a.d. Beograd”.

Osnovana “Nova Agrobanka a.d. Beograd”Narodna banka Srbije (NBS) u petak je oduzela dozvolu za rad Poljoprivrednoj banci “Agrobanci”, u koju je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine.

Pošto su prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu uspeli da poboljšaju finansijsko stanje u banci, NBS je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela banci dozvolu za rad.

Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrđene zakonom.

U cilju obezbeđenja kontinuiteta obavljanja poslovnih aktivnosti “Agrobanke” i pune zaštite interesa njenih deponenata i drugih poverilaca, Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom “Nova Agrobanka a.d. Beograd”.

NBS  je uvidom u dostavljeni zahtev i prateću dokumentaciju, ocenila da su ispunjeni propisani uslovi i Rešenjem dala traženu dozvolu za rad.

“Nova Agrobanka a.d. Beograd”, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita odnosno Republika Srbija, osniva se radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja “Agrobanke” na tu banku, a u cilju obezbeđenja kontinuiteta u sprovođenju poslovnih aktivnosti “Agrobanke” i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunosti.

Na ovaj način Republika Srbija je, kao najveći pojedinačni akcionar “Agrobanke”, obezbedila sigurnost svih depozita uključujući ukupnu štednju građana, kao i sredstva ostalih poverilaca u punom iznosu, što je od posebnog značaja za građane i privredu, ali i za očuvanje finansijske stabilnosti.

Nova banka nastavila je sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti. Klijentima “Agrobanke” omogućeno je korišćenje bankarskih usluga  kod  “Nove Agrobanke”, dodaje se u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik